Je brief en cv zijn aanleiding geweest om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Hierbij is het zaak om je kennis en vaardigheden op de juiste manier over te brengen, zodat de ander overtuigd raakt van je geschiktheid voor de functie en toegevoegde waarde voor de organisatie. Daarnaast moet het gesprek constructief zijn en is het prettig als er een goede sfeer ontstaat waardoor het gesprek blijft hangen bij beide partijen. Hierbij volgen een aantal tips voor een juiste voorbereiding.

 1. Kleding:
  Natuurlijk denk je na over wat je aantrekt naar een sollicitatiegesprek. Wat echter vaak wordt vergeten zijn de details. Poets je schoenen en knip eventuele losse draadjes aan je kleding weg. Uit onderzoek is gebleken dat merkkleding professioneel overkomt. De gedachte is dat mensen die merkkleding dragen wel succesvol zullen zijn.
 2. Wat neem je mee?
  Zorg ervoor dat je een nette tas bij je hebt. Daar kun je van alles in meenemen zoals een blocnote met daarop vragen over de functie en het bedrijf, je diploma’s, certificaten en een paraplu. Zorg ervoor dat je droog aankomt anders ben je niet ontspannen.
 3. Lastige vragen: denk van te voren na over de antwoorden
  Het klinkt misschien eenvoudig, maar denk van te voren even na over je sterke en slechte eigenschappen. Je kunt over “verbeterpunten” spreken – die zijn nog te ontwikkelen. Vertel bijvoorbeeld dat je je onderhandelingstechnieken wil verbeteren. Wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten wil gaan versterken.Soms worden er vreemde vragen gesteld om je uit je comfortzone te halen. Wees hierop voorbereid.
 4. De functie: verdiep je in de functie en het bedrijf.
  Verzamel en lees relevante bedrijfsinformatie zoals de website,jaarverslagen,vakbladen en bedrijvendagen. Welke cultuur heerst er binnen het bedrijf? Formeel of informeel.
  Bedenk relevante vragen.
 5. Gesprekspartner: bereid je goed voor.
  Vroeger moest je maar afwachten wat voor iemand je tegenover je kreeg tijdens het gesprek. Tegenwoordig kun je je op die persoon voorbereiden. Bekijk het profiel van je toekomstige gesprekspartner op Linkedin. Wat valt je op en probeer tijdens het gesprek te refereren aan het profiel.
 6. Vorige werkgevers: waarom wil(de) je weg?
  Als sollicitant kun je vragen verwachten over het feit waarom je weg wil bij je huidige werkgever of waarom je weg moest. Ontslagen worden is moeilijk maar blijf niet te lang hangen bij de details. Men is op zoek naar iemand die helemaal warm loopt voor de functie binnen het bedrijf en niet naar iemand die het ontslag nog moet verwerken bij de vorige werkgever.
 7. Salaris?
  Een sollicitant hoort in het eerste gesprek niet te vragen naar het salaris. Een recruiter doet dit vaak wel. Denk dus van te voren na over het bedrag dat je gaat noemen.
  Kijk bijvoorbeeld op de volgende sites: Loonwijzer of op Salariskompas
 8. Bijzondere voorwaarden: Ziektes of zwanger?
  Solliciteer je en ben je zwanger? Zeg dit dan gewoon eerlijk. Heb je door ziekte een gat in je cv? Ben hier open en eerlijk over. Misschien heb je in de periode dat je er uit was iets gedaan wat interessant kan zijn voor een nieuwe werkgever.
 9. Het is een open deur maar kom op tijd! Een gesprek is soms zo strak ingepland dat er precies een uur voor staat. Als je te laat komt gaat dat van je “eigen”tijd af.
 10. Blijf alert tot aan het einde van het gesprek. Interviewers hebben vaak aan het einde van een gesprek nog één vraag achter de hand. Een leuk voorbeeld is: Welke moeilijke vraag die je had verwacht in dit gesprek heb ik niet gesteld?
 11. Weet wat er in je cv staat!
 12. Stuur een bedankbrief. Wil je na het gesprek nogmaals de aandacht vestigen op jouw sollicitatie? Stuur dan na je sollicitatiegesprek een bedankbrief om je zo te onderscheiden op een positieve en attente manier.