toos-focus-talent

Hoe krijg je een goede indruk of een werkgever bij jou past, voordat je op een functie solliciteert? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord van Miriam Piket.

Wordt in de vacaturetekst de waarheid beschreven?

Niet iedere vacaturetekst berust op de waarheid. Soms worden zaken mooier beschreven dan ze in werkelijkheid zijn. Het is dus raadzaam om dat te onderzoeken. Via social media kun je heel wat informatie over het bedrijf achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan Linkedin, Facebook en Twitter. Natuurlijk bezoek je ook de website van de betreffende werkgever.

Probeer uit te vinden of ze activiteiten organiseren voor werknemers, aan sponsoring doen, korting geven op een sportschoolabonnement etc. De berichten die werknemers delen over hun werkgever zijn vaak veelzeggend. Door daar naar te kijken kun je een redelijk goed beeld krijgen of de werkgever betrokken is bij het welzijn van de werknemers en de maatschappij.

Uiteraard kun je eens kijken in je netwerk of je iemand kent die er al werkt of gewerkt heeft. Als dat zo is hoor je uit eerste hand hoe de organisatie is als werkgever. Op deze manier kun je je goed voorbereiden op een eventueel gesprek, en weet je in ieder geval een stukje beter waar je aan begint.

Wat is voor jou de juiste werkgever?

Zet voor jezelf op een rij wat voor jou belangrijk is en wat essentieel. Vraag je af of de functie voldoende uitdaging biedt, en in welke organisatie jouw profiel het beste tot zijn recht komt. Zijn er voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en kun je een opleiding gaan volgen? Als jij het belangrijk vindt om vrijheid van handelen te hebben in je werk, of juist de steun van een leidinggevende of collega nodig hebt, is het raadzaam vooraf vast te stellen of de werkgever daar oog voor heeft. Ben je iemand die energie haalt uit samenwerken, dan is het niet stimulerend om in je eentje in een aparte kantoorruimte te moeten zitten.

toos-focus-talent

Ben je er nog niet achter wat het beste bij jouw persoon past?

Doe dan eens een assessment of maak een persoonlijke profiel analyse Zo kun je kritisch naar jezelf kijken en kom je erachter wat je talenten en competenties zijn.Misschien blijkt uit de analyse dat je leiderschapskwaliteiten bezit of dat een adviserende rol goed bij je past. Met deze informatie kun je vervolgens aan de slag gaan.
Een goede organisatie staat open voor opleidingstrajecten. Er wordt aandacht besteed aan de manier waarop jouw talent wordt ingezet omdat dit voor jou, de organisatie en alle andere werknemers positieve gevolgen heeft. Medewerkers die weten welk talent ze bezitten en dit kunnen inzetten blijven langer gelukkig in hun baan. Dit zie je terug in het personeelsverloop.

Over het algemeen geldt dat je als sollicitant zo open mogelijk moet communiceren. Stel concrete vragen en ben duidelijk over zaken die voor jou belangrijk zijn. Wat betreft je salaris is het een nadeel wanneer je zelf een eerste voorstel doet. Je loopt het risico dat je een lager salaris noemt dan de potentiële werkgever bereid is te betalen. De werkgever kan daar uit concluderen dat je te licht bent voor de functie. Door een te hoog bedrag te noemen kun je jezelf uit de markt prijzen. Noem een bandbreedte, zodat het salaris onderhandelbaar blijft.

Tip: Neem vooral de tijd om na te denken en eventueel ruggespraak te houden met een adviseur.
Voor meer informatie of het inplannen van een assessment of persoonlijke profiel analyse, neem contact op met:

Miriam Piket
piket@vel.nl
077 3557261

Deze blog is ook te lezen op www.krag.nu